21 september 2023

Enneagrammen 20 september

Senioren Beek en Donk leren meer over zichzelf via enneagrammen

Mevrouw Ria Kastelijns verzorgde voor een goed gevulde zaal op woensdagavond 20 september in het Ontmoetingscentrum een lezing over het enneagram: dat is een manier om meer over jezelf te weten te komen. Je gaat hiermee beter begrijpen waarom je soms op een bepaalde manier reageert, of waarom je je in bepaalde situaties niet op je gemak voelt, of juist wel. Het enneagram is een heel oud model met negen types. Een van die types is het meest dominant bij je, maar ook eigenschappen in andere types zijn soms herkenbaar. Er is geen goed of slecht type, ieder heeft zijn functie.

Het kennen van je enneagram type geeft je instrumenten om jezelf beter te leren begrijpen, én niet geheel onbelangrijk: je leert ook een ander te begrijpen. Daar kun je dan ook naar handelen en daardoor op een bepaalde manier met de ander communiceren. Want wat is er nou fijner dan het gevoel te hebben dat je elkaar begrijpt? Het maakt het leven makkelijker, voor jezelf en voor je omgeving.

Door je enneagram type te ontdekken keer je terug naar je essentie, je innerlijke bron. Het geeft je een beschrijving van je behoeftes, aannames, positieve en minder positieve drijfveren om bepaalde situaties in je leven aan te kunnen gaan. En zonder oordeel leren kijken naar jezelf en de ander beter begrijpen. Of in ieder geval te respecteren.
Dan kun je dit accepteren van jezelf. Zelfacceptatie is het begin van zelfliefde. En zeg nou zelf, zou je het niet heerlijk vinden een beetje meer van jezelf te kunnen houden?

Er waren veel belangstellenden op af gekomen en Ria vertelde er vol enthousiasme over met hele herkenbare voorbeelden uit de praktijk. Verschillende mensen hebben al laten weten ook de vervolgcursus te willen volgen.

Voor meer informatie: www.seniorenverenigingbeekendonk.nl .