Seniorenvereniging Beek en Donk op excursie in Aarle-Rixtel
Op donderdag 30 november bracht een groep senioren uit Beek en Donk een bezoek aan
Galerij-Museum-Bies aan de Bosscheweg in Aarle-Rixtel. In deze galerij zijn naast schilderwerken van drie generaties Bies ook schilderijen te bezichtigen van Brabantse kunstschilders zoals Peter v.d. Braken, Antoon Kruysen en Frans Manders.
Na een kort welkomstwoord verzorgde Marc Bies, zoon van Henk en kleinzoon van Marinus een rondleiding door het museum en het authentieke atelier van opa Marinus Bies.
Aansluitend werden de bezoekers uitgenodigd om in stilte nog een rondje te maken langs de tentoongestelde werken. Een bijzondere kunst-ervaring voor velen.
Sommige deelnemers bekeken ook het documentatiemateriaal dat volop aanwezig was.
Daarna was het tijd voor koffie en een uiteenzetting door Marc over de geschiedenis van drie generaties Bies en het ontstaan van Galerij-Museum-Bies.
Voor Marinus Bies, geboren op 12 februari 1894 als zoon van schaapherder Antoon Bies en weefster Hendrika Saris was het voor de hand liggend dat hij na de lagere school meteen aan de slag ging.
Hij werkte als kantoorklerk bij schroefboutenfabriek Van Thiel in Helmond. Maar het tekenen en schilderen, wat hij als kind al veelvuldig deed, liet hem niet los en Marinus ging naast zijn werk een schriftelijke tekencursus volgen. Toen hij tijdens de crisis in de dertiger jaren zijn ontslag kreeg bij Van Thiel besloot Marinus van de nood een deugd te maken en kunstschilder te worden.
In 1930 betrok Marinus Bies met zijn gezin een woning met atelier aan de Bosscheweg 15.
Vanaf die tijd werd Bies uit Aarle-Rixtel een begrip in de kunstwereld.
in 1972 nam Marinus jongste zoon Henk, die ook al zijn hele leven werkzaam was als kunstschilder, het huis met atelier over van zijn ouders.
Hij bouwde er een galerie bij en in een van de ruimtes kwam een museum gewijd aan zijn vader Marinus Bies. In 2006 nam Marc, zoon van Henk, de galerie en het atelier over en is daar sindsdien werkzaam als schilderijenrestaurator.
Tegenwoordig is er in Galerij-Museum-Bies een schilders- en restauratie atelier, een museumcollectie van werken die wel tentoongesteld maar niet verkocht worden en een kunsthandel gevestigd met werken van vooral Brabantse kunstschilders die leefden en werkten in de 20ste eeuw.
Grote wens van Marc Bies voor de toekomst is: Galerij-Museum-Bies te laten voortbestaan. Het zou voor Laarbeek een mooie kans zijn om een toeristisch element binnen de gemeente te verkrijgen. Dat kunstminnende mensen uit heel Brabant naar Aarle-Rixtel kan lokken. Dat past mooi in het streven van de gemeente om voor toeristen voldoende bezienswaardigheden te bieden voor een verblijf van enkele dagen in Laarbeek.
Omdat Marc zelf geen kinderen, opvolgers heeft zou hij de gebouwen, grond en een grote collectie Brabantse schilderkunst aan de gemeente Laarbeek willen schenken. Echter wel onder de voorwaarde dat deze ervoor garant staat het blijvend te exploiteren en te onderhouden. Een constructie zoals het Museum Jan Heestershuis in Schijndel staat hem daarbij voor ogen.
De deelnemers aan de excursie waren zeer verrast over het feit, dat een museum en galerie, zo dicht bij huis, zoveel te bieden hebben. Dat had men nu met eigen ogen gezien en in stilte kunnen ervaren.
Excursie geslaagd dus.