Eindhoven
Criminelen maakten zo tot nu toe zeker 76 slachtoffers in 2024. In januari waren er nog vijf meldingen van personen die zich voordeden als politiemedewerker, in augustus was dat aantal gestegen tot 149. Dat blijkt uit cijfers van de politie Oost-Brabant. ,,We zien een verschuiving van bankhelpdeskfraude naar nepagenten”, zegt Oost-Brabants politiechef Wilbert Paulissen.
Banken waarschuwen hun klanten steeds nadrukkelijker voor oplichters die zich voordoen als medewerker. Dit maakt potentiële slachtoffers alerter en dwingt criminelen om hun oplichtingspraktijken aan te passen, aldus Paulissen.
Nepagenten lijken die nieuwe aanpak te zijn. Slachtoffers krijgen thuis een telefoontje van iemand die zich voordoet als politiemedewerker die waarschuwt voor een inbraakgolf in de buurt. Het slachtoffer krijgt het aanbod zijn kostbaarheden door een politiemedewerker te laten ophalen voor veilige opslag op het politiebureau. Deze oplichtingstruc lijkt dit jaar zeker 76 keer gelukt te zijn.
Uit de achthonderd gemelde incidenten tot half december leidt politiechef Paulissen ‘voorzichtig’ af dat één op de tien pogingen van nepagenten succesvol is. De regio maakte een paar piekmomenten mee; zo was het in september opvallend vaak raak in Hooge Mierde.
,,Dat komt door de verplaatsing van hun werkgebied”, vermoedt Paulissen. ,,Ze clusteren.” Vaak halen criminelen op één dag in een bepaald gebied de waardevolle spullen op, legt hij uit. Ze willen niet te veel tijd laten verstrijken tussen het telefoontje en het huisbezoek. ,,Dan lopen ze de kans dat mensen zich bedenken.”
De oplichters krijgen de telefoonnummers, adressen en leeftijden van hun slachtoffers onder meer uit de illegale online handel in persoonsgegevens. Die komen in handen van criminelen na bijvoorbeeld digitale aanvallen op bedrijven of instanties. Op basis van leeftijd selecteren de daders hun oudere slachtoffers. Dat gebeurt ook aan de hand van de telefoongids. De kans is groot dat iemand die daarin met een vast nummer staat vermeld, op leeftijd is en dus kwetsbaarder voor deze vorm van oplichting.
De politie heeft maatregelen getroffen en probeert het probleem samen met het OM en onder meer ouderenbonden te tackelen. Dit jaar is een speciaal project opgetuigd dat zich richt op het opsporen van de criminele netwerken die verantwoordelijk zijn voor het inzetten van nepagenten.
Daarnaast heeft de meldkamer sinds november aangescherpte instructies gekregen om een politie-eenheid naar een potentieel slachtoffer te sturen bij alle meldingen van digitale criminaliteit waarbij de kans aanwezig is dat de daders nog bij het slachtoffer langsgaan. En er wordt ook voorlichting gegeven aan senioren in dorpshuizen.